New York City, çok hızlı yaşayan, zamanın nasıl akıp geçtiği anlaşılmayan bir şehir. Bu şehirde insanların hızına ayak uyduran tek şey, ulaşım sistemi. Tabi NYC’de en çok kullanılan toplu taşıma aracı da metrolar. Şehrin metro sistemi oldukça geniş alana yayılıyor ve ağ gibi her yeri çevreliyor. NY metrosunun can alıcı noktalarından bir tanesi gökdelenlerin altından da geçebilmesi. Hatta bazı gökdelenlerin zemin katları metro durağı olarak kullanılmakta. Bunu gördüğümde epey bir şaşırmıştım ama sonradan çok doğal karşılamaya başladım. Can alıcı noktalarından bir diğeri metronuzu beklerken yanı başınızda enstrüman çalan metro sanatçıları. Kendilerini metro müzisyenleri olarak adlandırıyorlar ve bir çoğu bu işi profesyonel olarak yapıyor.
Dünyanın her yerinde şu geçerlidir; halka açık yerlerde sanatınızı göstermek istiyorsanız ilgili idari bir birimden izin almanız gerekir. NY metrosunun metro sanatçıları da bu izni NY Ulaşım İdaresi’nden alıyor. Hatta ulaşım idaresinin bunla ilgili bir proje bile var. İsmi Transit ve Kentsel Tasarım. Projede yaklaşık 350 tane metro müzisyeni/grubu var ve bu müzisyenler günün belli saatlerinde 25 farklı noktada yeteneklerini sergiliyor. Aslında çok mantıklı bir proje, çünkü bu sayede insanlar hem sanattan kopmuyor hem de günün stresini birkaç dakikalığına bile olsa atabiliyor.
NY metro müzisyenlerinden biri de Natalia Paruz. Kendisi testere (saw) çalıyor. Metro duraklarında yeteneğini sergilerken karşılaştığı şeyleri şu blogta yazıyor. Ayrıca Twitter’da @SawLady‘den de ulaşabilirsiniz.
Aşağıdaki video New York metrosundaki metro müzisyenleri ve metronun ücretsiz wifi bağlantısı ile ilgili. Ljova adında bir besteci, kendi bestesini hazırlayıp şehrin belli metro duraklarında (ki bu metro duraklarında ücretsiz wi-fi var) bulunan 9 sokak müzisyenine verir. Amacı bir çok metro durağındaki birbirinden habersiz olan müzisyenleri tek bir performans ile birbirine bağlamaktır. Müzisyenler güçlü metro wifi’yı sayesinde One Bryant Park’daki Ljova’a bağlanabilmektedir. Ljova, koro şefi görevindedir ve müzisyenleri verdiği el işaretleriyle yönetmektedir.
SIGNAL STRENGTH from Chris Shimojima on Vimeo.
Yorum Yok