Tidal, müzik sektörüne giren yeni stream uygulamalarından bir tanesi. Sektördeki korsan satışına (daha doğrusu Torrent çılgınlığına) karşı savaşabilmek ve (bana göre en önemli sebebi) Spotify’ın rahatsız edici tek elliliğine bir dur diyebilmek için çıkarılan bir platform. Jay-Z tarafından şubatın başında 56 milyon dolara satın alınan Tidal, kullanıcılarına 16 bit FLAC formatında 25 milyon müzik, 75.000 video sunuyor.
Tanıtımında Jay-Z, Beyonce, Madonna, Rihanna, Kanye West, Calvin Harris, Nicki Minaj, Duft Punk, Alicia Keys, Chris Mart gibi ünlülerin bulunduğu platform şu aralar reklamlarıyla ortalıkta dolaşıyor. Tanıtım haline olmasına rağmen “Normal sound quality” = 9,99 ve “Lossless sound quality” = 19,99 TL’lik aylık abonelik fiyatlarıyla kendisinden biraz uzak durdurtuyor. Tanıtım videosu:
Madonna’nın burada olması pek de şaşırtıcı değil. Son albümü Rebel Heart, kamuoyuna duyurulmadan önce internet ortamına sızmıştı. Bu durum karşısında çok öfkeli olduğunu defalarca belirtmişti. Korsana hayır diyen bu platformun yanında olmasının sebebi de bu sanırım.
Taylor’un Spotify’dan albümlerini çekmesi epey bir konuşulmuştu. Acaba bu platformda varmıdır diye düşündürdü ama görünen o ki son albümü 1989, Tidal’ın müzik arşivinde bulunmuyor.
Tidal’ın üstüne bastıra bastıra söylediği bir şey var: “High Fidelity Sound Quality”, yani “Yüksek Duyarlılıktaki Ses Kalitesi”. Peki nedir bu? Kısaltması Hi-Fi olan terim, bundan yaklaşık 60 yıl önce ortaya atılan bir terimmiş. O zamanlarda çıkarılan radyo ve müzik çalarlarda gerçeğe yakınlık pek bir önemliymiş. Gerçeğe yakın ses sunmaya çalışan müzik sistemi üreticileri müşterilerine gerçek ses zevkini yaşatabilmek için bu tekniği bulmuşlar ve satılan her müzik sisteme Hi-Fi etiketini basmışlar. Günümüzde de bu özellik gelişmiş müzik sisteminde de bulundurulmaya başlanmış.
Dinlediğimiz çoğu müziklerin asıl kalitesi, bir iPod kulaklığından çıkan ses kalitesinden çok daha fazla. Yüksek kalitede bir müziği dinleyebilmek için yüksek kalitede, pahalı dediğimiz kulaklıkları edinmemiz gerekiyor. Yaklaşık 10 yıl önce elimizde bulundurduğumuz CD çalarların müzik kaliteleri gerçeğe yakınlığıyla biliniyordu. Fakat daha sonra çıkan MP3 çalarlar yüzünden insanlar CD kalitesini, sıkıştırılmış müzik parçalarının bu cihazda aramaya çalıştılar. Bulamadılar tabi çünkü MP3 kalitesi ile CD kalitesi arasında çok fark vardı. (İnsanları MP3 playerlara iten sebep MP3 playerların barındırabildiği parça sayısıydı) Yüksek çözünürlüklü ses ile ilgili daha detaylı bilgiyi şuradan edinebilirsiniz.
Kişisel Yorum: Jay-Z, büyük bir sanatçı kitlesini yanına alıp bu işin peşine düşmüşse kesin işin ucunu bırakmaz (Rihanna’yı kendisiyle çalışması için camdan atmakla tehdit etmesi gibi). Fiyatının yüksek oluşu (aslında “normal paket”i Spotify’ın üyeliği ile aynı) ve insanların Spotify’a alışmış olmasından dolayı Tidal’ı zor bir dönem bekliyor. Paraya kıyıp Loseless Sound Quality üyeliği (19,99) edinsem bile yolda yürürken yüksek kaliteli bu müzikleri dinleyebileceğim bir 3G internet paketim yok. 90 dakikalık yüksek müzik dinlemenin bize 1 Gb internet olduğunu belirtmekte fayda var. İşte bu durum da Türkiye’deki yüksek kalite müzik sevenler için dezavantaj.
Yorum Yok